fbpx
Női ceremóniamester: modern, támogató, igényes, humoros

Az ideális esküvő titkai: a 10 legfontosabb teendő ahhoz, hogy az esküvőtöket harmóniában szervezhessétek meg – 3.rész

Tökéletes esküvő: 10 alapvető teendő - 3. rész

Az első és második részben a harmonikus, közös esküvőszervezés első 7 pontjáról olvashattatok, amik nagyon röviden ezek voltak:

0. Együtt?
Egyeztessétek a pároddal, melyikőtök milyen esküvőszervezői feladatokat hajlandó/szeretne/tudna vállalni!?

1. Mikor?
Beszéljetek arról, melyik évszakban, hónapban, milyen programpontokkal képzelitek el az esküvőtöket!

2. Mit?
Döntsétek el, hogy polgári és/vagy templomi szertartást szeretnétek-e, esetleg a Nagy Napon inkább személyes, szimbolis szertartást, és a polgárit csak szűk körben másik napon

3. Kikkel?
Írjátok össze, hogy kiket szeretnétek meghívni, szűkítsétek, ha szükséges, és gondolkodjatok arról, kinek miben tudnátok a segítségét, támogatását kérni

4. Mennyiből?
Matekozzatok, írjátok össze a tételeket, költségeket, és szabjátok meg, kb. milyen összeget tudtok reálisan a nagy napra fordítani

5. Hol?
Miután beszéltetek arról, hogy vízparti, vagy panorámás, vagy pajtás, vagy erdei stb. esküvőt szeretnétek, kezdjetek el helyszínt keresni!

6. Programok
Menjetek végig az összes programponton, és beszéljétek meg, hogy melyiket szeretnétek, és melyiket nem, melyik hagyományt ápolnátok, és melyiket hagynátok el?!

7. Kellékek
Írjatok listát, és sorban szerezzétek be az összes szükséges “kelléket”, a ruháktól kezdve gyűrűpárnán át a csillagszórókig mindent. 

És most jöjjenek azok, amiktől, akiktől igazán tiétek lesz a Nagy Napotok!

8. Szolgáltatók

Nem kell esküvőszervezőnek avanzsálódnotok ahhoz, hogy jól sikerüljön az esküvőtök!

De mindenképpen szükség van külső segítségre profiktól ahhoz, hogy ne őrüljetek meg a szervezés közben, pláne a Nagy Napon ne! íme azok listája, akik a Ti boldogságotokért dolgoznak rendületlenül:

Az esküvőn a határ a csillagos ég…

Az esküvőn a határ a csillagos ég…

Ez nem csak az esküvők büdzséjére értendő, de az esküvői dekoráció mennyiségére és kivitelezésére is! Sok pár dönt úgy, hogy saját maga készíti a dekorációját, csokrát, de ezt csak akkor ajánlom, ha biztosan van erre kapacitás és affinitás, mert különben összeveszés és óriási stressz lesz a vége!

Azt is érdemes előre tudni, hogy a helyszín mikortól a tiétek, mert nem mindegy, hány óra áll a rendelkezésetekre.

Mindenesetre elképesztő dekorációkat kreálnak manapság az erre szakosodott szakemberek, és a referencia fotók alapján könnyen meg lehet állapítani, hogy melyik tud illeszkedni a ti elképzelésetekhez, na meg a pénztárcátokhoz!

Édes álmok…

Édes álmok…

Az esküvői tortáról nem írtam a 2. részben a kellékek közt, mert noha sokszor rokonok vagy barátok sütnek sütiket, tortákat, de igazán csodálatos alkotásokat, ízeket készítenek az erre specializálódott cukrászok!

A legtöbb helyen van ingyenes kóstolás, szuper kedvesek, segítőkészek, és megoldanak bármilyen elképzelést, tematikus tortát stb.

Azért is vettem ebbe a gyűjtésbe az esküvői tortát, mert a cukrászok is azok közé tartoznak, akik aznap is dolgoznak értetek, legalább a kiszállítással, de ha úgy beszélitek meg, akkor a torta összeállításával, dekorálásával is.

Egyébként nem kell ragaszkodni a torta formához, lehetnek cupcake-ek, rétesek, vagy bármilyen desszert, amit ti és a násznép szívesen fogyaszt, de csak azért mert esetleg ti nem vagytok édesszájúak, ne hagyjátok ki a listáról, mert a legtöbb ember szereti a sósat “lefolytani” egy kis édessel 🙂

Zene nélkül mit érek én!?

Ha csak nem olyan esküvőt terveztek, ahol a vacsora után mindenki hazamegy – bármi is legyen ennek az oka -, akkor szükségetek lesz DJ-re vagy zenekarra.

Nagyon fontos, hogy olyan zenészt bízzatok meg, akinek van esküvői tapasztalata!

Teljesen más egy klub DJ, aki pl. minden pénteken RnB-t játszik és tele van a hely, mert oda célirányosan mennek a 20-40 év közötti csajok, a pasik pedig a csajok miatt…

Egy esküvőn viszont általában 20-80 év közöttiek a vendégek, mindenféle zenei ízléssel rendelkeznek, és mindegyiküket legalább egy rövid ideig fel kell tudnia állítani és megtáncoltatnia a DJ-nek vagy zenekarnak (az est elején az idősebbeket a retro, lassabb dalokkal, aztán lehet gyorsítani a tempon, és utazni előre az időben)!

A DJ-nek/zenekarnak ÉREZNIE KELL a násznépet, rájuk kell hangolódni, és ez csak odafigyeléssel, érzékenységgel megy.

Nektek pedig már az előzetes egyeztetések közben azt kell éreznetek, hogy megbíztok a dj-ben/zenekarban, és látjátok rajtuk, hogy értetek vannak, és nem csak a saját örömükre zenélnek…

NAGYON FONTOS, hogy átgondoljátok, hogy milyen a ti és a násznép zenei ízlése, mert ha sok lakodalmas zenét szeretnétek hallani, akkor bajban lesz a DJ-tek… viszont ha csupa modern dalt akartok hallani a 90-es évtől napjainkig, akkor nem javasolt zenekart megbíznotok, mert a násznép nem fog tudni bármilyen dalt kérni!

A zenésszel egyeztetnetek a legfőbb momentumok alatt játszott dalokat, pl.:

 • bevonulás
 • szertartás mozzanatai
 • kivonulás
 • vacsora előtti bevonulás
 • nyitótánc
 • esküvői torta
 • menyasszony/menyecsketánc
 • gyertyafénykeringő/csillagszórózás

Egy fotó, örök emlék!

Egy fotó, örök emlék!

Az esküvőn háttérben van, de az Ő “hatása” érezhető a legtovább: ő az esküvői fotós! Az ő képeit nézitek majd a következő 50-60 évben, ezért nagyon nem mindegy, hogy kit választotok… Fontos, hogy mindkettőtöknek tessen a portfóliója, és ami még fontosabb, hogy mindkettőtök szimpátiáját, bizalmát elnyerje az előzetes egyeztetések során!

Mert ha valamelyikőtök nem igazán passzol vele, akkor nem fog tudni kellően ellazulni a kreatív fotózás során, és így nem fognak tudni őszinte, természetes fotók készülni, amik jól tükrözik a szerelmeteket!

A fotóssal egyeztetnetek kell, hogy mikor és hol szeretnétek kreatív fotózást, és ismernie kell a Nagy Napotok programpontjait, helyszíneit, hogy tudjon technikával készülni (vakuk, állványok stb.).

Ha nincs még fotósotok, ismerkedjetek meg a férjemmel, akinek kulcsszavai a természetesség, a rusztikus, bohém, vintage stílus, és aki olyan profi, és laza, mint én!

És ne feledkezzünk meg a mozgóképről sem – ha tovább szeretnétek fokozni az emlékek gyártását, akkor bízzatok meg egy esküvői videóst is, hogy forgasson és hangulatos klipet vágjon a Nagy Napotokról!

A karmester, a barát, a legfőbb bizalmasotok

A karmester, a barát, a legfőbb bizalmasotok

Ez lennék én – amennyiben engem választotok ceremóniamesternek 🙂

Kell lennie egy embernek, aki összefogja az egészet, és ezen nagyon nem szabad spórolni!

Ha felkértek egy barátot/rokont, akkor Ő nem fogja jól érezni magát, dolgozni fog – hacsak nem egy link alak, aki lerészegedik az esküvő közben, ami még rosszabb, mert akkor valaki mást kell gyorsan megkérni, hogy felkonferálja a hátralévő programpontokat, terelje a násznépet, informálja a szolgáltatókat…

Szóval az a legmegnyugtatóbb, a legbiztonságosabb, és legfelszabadítóbb döntés, ha megbíztok egy ceremóniamestert, hogy mindenre IS figyeljen!

Nem tudom, más hogyan dolgozik, de én:

 • a Nagy Napon felkészülten, rutinosan dolgozom együtt a többi esküvői szolgáltatóval, koordinálom a fotós, videós, dj, zenekar, felszolgálók munkáját, kézben tartok mindent a háttérben
 • biztosak lehettek abban, hogy az esküvőn minden felmerülő problémát villámgyorsan, higgadtan megoldok
 • a vegyes korosztályú és sokféle habitusú emberből álló násznéppel is megtalálom a közös hangot
 • a feszültséget, izgatottságot jó kedvvel, intelligens humorral oldom
 • támogatlak titeket abban, hogy az esküvő tényleg rólatok szóljon, és olyan dinamikája, vibe-ja legyen, amilyenek ti vagytok
 • biztosak lehettek abban, hogy csak az fog történni, amit előre megbeszélünk, nem lesz kínos poén, kellemetlen játék
 • Így Ti stresszmentesen, felhőtlen boldogsággal tudjátok átélni a Nagy Napotok minden percét, tudva, hogy az a legjobb kezekben van!

Ezen kívül, fontos segítséget nyújt az esküvőszervezés fázisában egy profi szakember segítségével összeállított forgatókönyv.

Én nem csak az esküvői, de a rendezvényszervezői tapasztalataimra támaszkodva mindenre felkészítelek titeket!

9. Forgatókönyv

Ez az a dokumentum, ami óriási megnyugvást jelent, ha összeáll, de a Nagy Napon nem szabad görcsösen ragaszkodni hozzá!

A szertartás(ok)nak és a vacsorának kell időben elkezdődnie, a többi programponthoz pedig rugalmasan kell állni – a násznép nem fogja az óráját nézegetni, úgyhogy ti se tegyétek!

Alkalmazkodni kell a násznép hangulatához, a násznép dinamikájához, és pl. ha a vendégek már nagyon buliznának, akkor nem muszáj játszani, ki lehet hagyni!

A családtagok, barátok sokat enni és jót bulizni érkeznek, és senki nem fogja hiányolni másnap, hogy kimaradt a játék!

De a forgatókönyv nem csak arra szolgál, hogy minden program helyet kapjon benne, hanem egy hasznos check list is a számotokra, hogy mit kell beszerezni, melyik szolgáltatóval mit kell egyeztetni.

Ezt mind nem nektek kell kitalálnotok, hanem a ceremóniamestereteknek kell segítenie egy forgatókönyv alappal, tippekkel, tanácsokkal, és minden felmerülő kérdésetek megválaszolásával!

FONTOS, hogy eltérhettek a hagyományos lagzik forgatókönyvétől, ne felejtsétek el a szervezés során, hogy ez a TI nagy napotok – de azért adjatok az esküvőszervezőtök vagy ceremóniamesteretek meglátásaira, tapasztalataikra, hogy ne legyen hektikus az este, jó dinamikája legyen a Nagy Napotoknak!

10. Még egy kis szervezés…

És az esküvő szervezése közben ne feledkezzetek meg a nászutatok szervezéséről sem!

Ez egy kis “pihenést”, felüdülést, kikapcsolódást tud jelenteni, jó róla álmodozni, és kicsit más jellegű szervezést igényel.

Ráadásul ott majd (jó esetben) tényleg nem kell semmit csinálnotok, csak feküdni a parton, vagy sétálni az erdőkben, vagy amire ti vágytok, mindenesetre ez egy olyan esemény, ami jól megérdemelt lesz számotokra – és ezért feltöltő erővel tud hatni rátok a szervezése, az esküvőtök szervezése közben!

Bízom benne, hogy sokat segítettem a 3 részes blogsorozatommal, amiben igyekeztem a legfőbb információkat átadni ahhoz, hogy az esküvőtök megszervezése a lehető legkevesebb stresszt okozza!

Annak érdekében, hogy a Nagy Napotokon se kelljen semmi miatt izgulnotok, válasszatok engem ceremóniamesternek! Ha a blogok esetleg nem győztek még meg, akkor olvassatok el néhány véleményt az oldalamon, és keressetek bizalommal!

Hasznosak voltak a tippek, de szeretnéd egy profi ceremóniamester kezében tudni a Nagy Napotok levezénylését?

Küldd el nekem az adataid, én pedig hamarosan kereslek! Beszéljük meg, hogyan lehet felhőtlen az esküvőtök!