Az ideális esküvő titkai: a 10 legfontosabb teendő ahhoz, hogy az esküvőtöket harmóniában szervezhessétek meg – 1. rész

Olvasási idő: 10 perc
Írta: Szabados-Mavrák Kata - A női ceremóniamester

Az ideális esküvő titkai: a 10 legfontosabb teendő ahhoz, hogy az esküvőtöket harmóniában szervezhessétek meg

Jegyben jártok a szerelmeddel? Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak, remélem mindkettőtök álma szerint alakult az eljegyzésetek! Bár, ha igent mondtatok egymásnak és most az esküvői oldalakat bújjátok, nagy baj nem történhetett :) Úgy sejtem, hogy elég sok kérdés kavarog a fejetekben a teendőket illetően, és a szívetek legmélyén arra vágytok, hogy a következő hónapok ne feszültségben teljenek, hanem hatékonyan tudjátok megszervezni a Nagy napotokat. Ha nem olvastok és kérdeztek utána az esküvővel járó teendőknek, akkor várhatóan nagyon sok kérdőjel marad az utolsó percig bennetek és így nem fogtok tudni teljes nyugalomban készülődni és egymásra koncentrálni. Azért, hogy ez ne történhessen meg veletek, az alábbi listával szeretnék nektek segíteni elindulni az esküvőszervezés útján!

Igen, így többes számban, mindkettőtöknek címezve, és itt el is jutottunk a mindent megelőző teendőhöz: mielőtt nekilátnátok álmodozni és tervezni, beszéljetek arról, hogy kettőtök közül ki mivel tud, hajlandó, szeretne foglalkozni, mert ez még akkor sem magától értetődő, ha sok éve együtt vagytok, és valakinél a hajlandóság hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fontos számára az esemény. Az, hogy ki milyen feladatokat vállal (vagy épp, hogy nem vállal) magára, sok mindentől függ, de legfőképpen a beállítottságától – a szervezés egy külön szakma, nem meglepő, hogy vannak, akik ebből élnek, és így azt se vedd magadra, ha a párodnak nem fekszik a szervezés, és ne legyen rossz érzésed, ha te nem érzed magadban a kedvet. Az esküvő iránti izgatottság akkor is ki tud tartani, ha bizonyos feladatokat kiengedtek a kezeitek közül!

És most jöjjenek azok a bizonyos feladatok, itt most csak az első öt, amik sorrendjét nem kell szigorúan betartanotok, bátran gondolkodhattok egy időben a helyszínről, a dátumról, a vendégekről és a büdzséről, csak ne hagyjátok ki egyik lépést sem:

1. a dátum és a vágyak rögzítése

a dátum és a vágyak rögzítése

Ha egyáltalán nincs még dátumotok, kezdjetek először az évszak kiválasztásával és utána szűkítsétek a kört. Vegyétek figyelembe a kapcsolatotok kezdeti időpontját, a születésnapotokat, és hogy milyen időjárási körülmények közt szeretnétek ünnepelni a szerelmeteket ebben és majd a következő években! Ha nem bírjátok a mínuszokat, de az izzasztó hőséget sem, marad a tavasz és az ősz; ha sok mindenre allergiások vagytok, akkor a tavasz is kiesik – és így tovább. Ha nem kötődtök nagyon a dátumhoz, hagyjatok magatoknak egy B opciót arra az esetre, ha a kiválasztott helyszín aznapra esetleg már foglalt, de ha a dátum fontos, akkor egy foglalt helyszín azt hívatott jelezni, hogy másik színhely lesz az igazi!

A dátum mellett közösen vizionáljátok a Nagy napot, és erről addig folytassátok az egyeztetést, amíg határozott közös elképzelésetek nem születik arról, hogy a lakóhelyeteken vagy távolabb, étteremben, pajtában vagy hajón, medencés bulival összekötve vagy csendes gyertyafényes körülmények közt szeretnétek-e ünnepelni. Hogyan látjátok szívesen magatok előtt az eseményeket: ki hol készülődik majd, egy ruha szettben lennétek-e egész nap, mennyi időt akartok autózással tölteni, autóval akartok egyáltalán közlekedni, vagy motoron, netán biciklin és így tovább.

Ez a lépés azért nagyon fontos, mert gyakran bukkannak fel olyan családtagok és barátok, akik befolyásolni szeretnének, vagy rátok erőltetni a saját elképzelésüket, azonban ha Ti ketten szilárd egységet alkottok, és szem előtt tartjátok a legfontosabbat, azt, hogy ez a nap kettőtökről szól, akkor semmi és senki nem állhat a közös álmotok útjába!

2. döntés az esküvői szertartásokról

döntés az esküvői szertartásokról

Szintén közös döntésnek kell születnie arról, hogy csak polgári szertartást szeretnétek, vagy templomban is ki kívánjátok mondani az igent. Ennek függvényében a tervezett dátummal a zsebetekben már fel is kereshetitek az eskető papot és bejelentkezhettek jegyes oktatásra; az anyakönyvi hivatallal is felvehetitek a kapcsolatot, de a dátum lefoglalásáig várjatok, amíg a helyszín nem fixálódott!

Láttam már példát az egyház rugalmasságára, így ha netán van egy kedvelt papotok, de másik templomban szeretnétek megesküdni, kivitelezhető a szertartás a kiválasztott helyszínen a kívánt személlyel.

3. vendégek létszámának és szerepüknek, feladataiknak meghatározása

vendégek létszámának és szerepüknek, feladataiknak meghatározása

Az, hogy mennyi vendéget hívtok el az esküvőtökre, sokszor függ természetesen attól is, hogy mekkora a költségkeretetek, de ha ez nem annyira köti meg a kezeteket, akkor írjátok fel az összes olyan családtagot, barátot, ismerőst, kollégát, akit első körben, átgondolás nélkül meghívnátok, és utána a szívetek vezessen! Vegyétek végig a listát úgy, hogy felteszitek magatoknak a kegyetlen, de nagyon hasznos kérdéseket: valóban annyira közel áll hozzám, hogy szeretném vele megosztani életem legintimebb pillanatait? Biztosan nem csak azért hívom meg, mert félek, hogy ellenkező esetben megsértődik? Az előző évek tapasztalata alapján a következő években is közel fog hozzám állni, vagy a gyerekeink már csak a képeken fogják látni?

Ha megvan a szűkített lista, amire rápillantva jó érzés fog el mindkettőtöket, válasszatok magatoknak tanúkat és ha szeretnétek, koszorúslányokat illetve fiú kísérőket is, akikkel ha szeretnétek, beszéljetek egységes öltözetről. Boltban vett egyforma ruhák is lehetnek nagyon látványosak, nem csak a varrónő által készítettek, bár utóbbi esetben az anyagból mindenkinek személyre szabott fazon, hossz, kivágás kérhető, de itt felmerül a kérdés, hogy ezt a költséget a Ti vagy a felkértek pénztárcája fogja tudni-e állni!

Azt is vegyétek sorra, hogy a násznépből kinek miben lehet kérni a segítségét: dekorációban, beszerzésekben, házi sütemények készítésében stb. És ez az a pont, amikor el kell döntenetek, hogy mit bíztok szolgáltatókra, és mi az, amit magatok intéztek. Fontos, hogy alaposan gondoljátok át és mérjétek fel a kapacitásotokat az előkészületek koordinálásában és azt, hogy szükséges lehet-e egy esküvőszervező bevonása, mert az idegeskedés-mentes készülődés minden pénzt megér!

4. a büdzsé rögzítése

a büdzsé rögzítése

Egy esküvő költségeinek felső határa a csillagos ég, az alsó pedig nagyban függ a létszámtól és az elképzeléseitektől – természetesen, ha csak besétáltok az anyakönyvvezetőhöz, felhúzzátok a gyűrűt szép ruhában és utána szülőkkel ebédeltek egyet, az pár százezer forintból kihozható, de ha ennél összetettebb programon gondolkodtok, akkor muszáj reálisan 1-2-3 vagy akár több millió forintban gondolkodni. A legfontosabb az étel és ital, aminek költsége 10-40.000Ft/fő, tehát már egy szűk, 30fős esküvő esetén is százezreket jelent, erre jön a torta és sütemények, a fotós, videós, a dj és/vagy zenekar, a ruhák, cipők és kiegészítők, a gyűrűk, a dekoráció, a ceremóniamester vagy vőfély, a sminkes és fodrász, a köszönő ajándék és akár az autóbérlés sofőrrel. Azért nem írok összegeket, mert túl széles intervallumot kellene írnom, amivel nem sokra mentek, mert van fotós, dj, ceremóniamester és zenekar is, aki százezer körüli díjon dolgozik, és van, aki ennek a több, mint tripláját elkéri.

Hasznos lehet megkérdeznetek pár ismerőst, akikkel ápoltok olyan viszonyt, hogy az ő esküvőjük költsége mekkora összeget tett ki, esetleg látják-e, min lehetett volna spórolni, mi nem érte meg az árát. De ahogy pl. egy lakásfelújításnál lenni szokott, az álmok túlnőhetnek rajtunk, így mindig kell egy kis ráhagyással számolni a nem tervezett költségekre - a büdzsékeret 10-15%-os túllépésére jobb, ha fel vagytok készülve lelkileg!

5. helyszín kiválasztása

helyszín kiválasztása

Ha minden jól megy, már beszéltetek a vágyaitokról, és sikerült leszűkítenetek a helyszíneket helység és típus (hajó/étterem/tópart/galéria stb.) szerint, eszerint már könnyen tudtok keresni az interneten, sokan hirdetik magukat, de van esküvő helyszíneket gyűjtő oldal is. Ha egy éttermet választotok, akkor viszonylag gyorsan fog menni a folyamat: kiválasztjátok a menüt, az italcsomagot és valószínű az aprósütemények és torta bevitelében vagy akár beszerzésében is tudnak segíteni, de ha a töményeket be akarjátok vinni, azért általában ún. dugódíjat kell fizetni. De ez még csak a helyszín: a terem és mosdók használata, az asztalok és székek megléte, a teríték és fel- ill. kiszolgálás biztosítása, ezek után is még sok a teendő!

Még ennél is több azonban, ha egy olyat helyet választotok, ahol nincsen catering, mint például egy fotó stúdió. Ez esetben a terembérleti díjon túl sokkal több mindenre kell gondolnotok és figyelnetek! Szükség van előkészítő helyiségre az ún. hinterlandoknak, öltözőre a felszolgálóknak, rögzítenetek kell, hogy az ételeket és italokat szállító cég hozza-e a terítőt és terítéket, vagy azokat máshonnan kell intéznetek, ahogy a székeket és asztalokat is be kell rendelnetek… hogy csak pár elemet említsek! És az alvállalkozókat össze is kell koordinálnotok, hogy ne akadályozzák egymást és időben kész legyenek a vendégek fogadására, együttműködve a dekorossal és többi személyzeti taggal. Na ezért is egy külön szakma ez! :)

Röviden ezek voltak az első és legfontosabb lépései az esküvőtök megszervezésének. Ezeket kipipálva ha minden igaz, már tudjátok, hogy:

  • mikor
  • mit
  • hol
  • kivel
  • és mennyiből

akartok megvalósítani! Ezek persze tényleg csak a legsürgetőbb kérdések és nagyon sok további teendő vár rátok, ha mindent a saját kezetekben akartok tartani. Ne felejtsétek el, hogy a „Bajban ismerszik meg a barát” mondást nem csak szó szerint lehet érteni, és merjetek tanácsot, ötletet és segítséget kérni, de ne felejtsétek el ekkor sem, hogy a hajlandóság hiánya a barátok esetében sem egyenlő a szeretetével!