Ceremóniamesterként sokszor hallott kérdések és a válaszaim

Ceremóniamesterként sokszor hallott kérdések és a válaszaim

Ha nincs kedved végigolvasni a bemutatkozásom / véleményeket rólam, vagy épp túl vagy rajta, de nem kaptál mindenre választ, akkor olvasd el rövid válaszaimat azokra a kérdésekre, amiket a legtöbbször feltesznek nekem:

Nem unod az esküvőket?

Nem! Őszintén nem. Persze, értem mire gondolhattok, hogy minden esküvő egyforma: szertartás(ok), vacsora, buli… Egyrészről mindig más a helyszín, a szolgáltatók (fotós, dj/zenekar, stb.), de ami a legfontosabb: mindegyik pár és minden egyes násznép különböző! Szeretem az embereket, és én mondom, a szerelmes illetve bulizó emberek a legjobb arcok a világon!!! Úgyhogy a Nagy Napok hangulata MEGUNHATATLAN! :)

Nem unod az esküvőket?

Akkor nem is szoktál unatkozni?

Nem ám! :) Ha épp vacsorázik a násznép, vagy bulizik, akkor én beszélgetek a násznép tagjaival vagy valamelyik szolgáltatóval, és közben mindig fél szemmel a párt és az eseményeket lesem, hogy szükség van-e rám. Ha igen, ugrok!

De mégis mit szeretsz ennyire a ceremóniamesterségben?

Mit szeretsz ennyire a ceremóniamesterségben?

Azt, hogy szerelemben hívő, komoly döntést meghozó, hónapokig szervezéssel bajlódó, mégis hihetetlenül boldog pároknak segíthetek, hogy az esküvőjükön ne kelljen foglalkozni a szolgáltatókkal, a kellékekkel, és a násznép bajaival/kérdéseivel, csak és kizárólag azzal, hogy megéljék a sok száznyi pillanatot, amit majd emlegethetnek az unokáknak.

Téged úgy kell elképzelni, hogy óbégatsz nagyokat, és verseket mondasz?

Nem… Én megafont és mikrofont használok, így nem kell kiabálnom. Informálom és koordinálom a násznépet, hogy tudja, mikor milyen programpont következik, és ahhoz miben kérjük az együttműködésüket. A programpontokat felkonferálom, lebonyolítom, természetesen fokozom a hangulatot, és egész este a háttérben koordinálom a szolgáltatókat. (Szabad)vers-félét csak akkor mondok, ha a pár felkér, hogy informális keretek közt adjam össze őket és írjak róluk szóló szöveget.

Téged úgy kell elképzelni, hogy óbégatsz nagyokat, és verseket mondasz?

Mit jelent az, hogy koordinálod a szolgáltatókat?

Pl., egy programpontot kiragadva a sok közül: először is egyeztetek a párral, hogy tarthatjuk-e az esküvői torta tervezett időpontját. Amikor aktuális, megkérem a bankett-vezetőt, hogy készítsék elő a tortá(ka)t. Szólok a fotósnak (és videósnak, ha van), hogy készítsenek róla felvételeket, míg még egyben van. Jelzem a DJ-nek, hogy még hány dalnyi ideje van a tortáig, és megkérem, hogy készítse be a torta zenéjét. Ha minden kész, csak akkor hívom össze a násznépet a torta érkezésére!

Mit jelent az, hogy koordinálod a szolgáltatókat?

Kinek az elismerése esik a legjobban?

Természetesen a pár véleménye a legfontosabb, az mindent felülír, de nagyon jól esik, amikor szolgáltatók mondják, hogy más ceremóniamesterek nem ennyire felkészültek és együttműködőek, illetve néha már az esküvő ideje alatt odajönnek hozzám a násznép tagjai, hogy nagyon jól csinálom a dolgom – szívmelengetők ezek is azért…

Melyik volt a kedvenc párod?

Ah… gonosz kérdés! Tényleg nincs kedvenc, mindegyik pár más miatt kedves a szívemnek. Most el akartam kezdeni leírni, hogy melyik párt miért szerettem meg nagyon, de rájöttem, hogy abból nem lesz rövid válasz! Egyébként elég csak rájuk nézni, és érthető, miért csípem őket: hát jók együtt!

Nem vagy mosott „rongy”, ha minden hétvégén esküvőn vagy?

Nem, sőt az a tapasztalatom, hogy lendületben tart, ha minden hétvégén van lagzim, mint ha kimarad több hét. Beáll hamar a szervezetem, és ismerem magam annyira, hogy tudjam, mennyit bírok. De ha netán egyszer annyira leterhelne a hétköznapi munka, hogy elfáradnék péntekre/szombatra, az esküvői hangulat annyira felspannolna, hogy hamar elillanna a fáradtságom, mert tudom, hogy azt a párt, akinek az egy, és megismételhetlen Nagy Napja kezdődik, nem érdekli, hogy én kipihent vagyok-e. Őket az érdekli, hogy minden zökkenőmentesen, jó hangulatban teljen a nap – és szerencsére nekem is csak ez a fontos ilyenkor!

Vállalsz egynemű párokat?

Egynemű / transznemű / afroamerikai / roma / zsidó / szláv / … Nekem mindegy.
A szerelem az szerelem. Nemtől, származástól, kortól és úgy „ámblokk” mindentől függetlenül.

Vállalsz egynemű párokat?

Mit kezdesz a nehéz esetekkel, „menyasszörnyekkel”?

Vállalva, hogy a válaszomból az jöhet le, túl jó színben akarom magam feltűntetni, és mindenkit szeretek, világbéke stb… De tényleg az a helyzet, hogy nekem csak jó fej párjaim vannak :) Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a tökéletesen hozzá illő párja, a képességeihez illő munkája, és az esküvőjéhez illő ceremóniamestere! Akihez én illek, az nem nehéz eset, az nem menyasszörny. Akihez én illek, az izgatott, de mégis laza, tudja, hogy minden rendben lesz, segítséget kér, ha elakad, és bízik bennem az előzetes egyeztetések során és a Nagy Napján egyaránt!

És volt olyan, hogy nem vállaltál valakit (pl. azért, mert menyasszörny)?

Eddig csak amiatt kellett elutasítanom érdeklődőt, mert olyan nyelven kellett volna koordinálom, amilyen nyelven nem beszélek (német). Egy lányra emlékszem, akinek már az ajánlatkérőjéből, és aztán a személyes találkozóból is látszott, hogy nincs meg a kémia – nem is engem választottak, nem is bántam.

Mit értesz kémia alatt?

Akárcsak a pároknál, barátoknál, kollégáknál, véleményem szerint a leendő házaspár tagjai és ceremóniamesterük közt is  meg kell lennie annak a kapocsnak, amitől hamar ráéreznek egymásra, és jól együtt tudnak működni. Hogy ez megvan-e, az minimum skype-on keresztüli, de inkább személyes találkozó során derülhet ki.

Éppen ezért én nem küldök árajánlatot olyannak, aki ír egy email-t, de nem adja meg a telefonszámát, nem nyitott skype-on keresztüli vagy személyes beszélgetésre. A ceremóniamesteri szerintem egy nagyon bizalmi pozíció, és ezért nem szeretnék egy forintosított összeg lenni, amit összevetnek egy másikkal úgy, hogy nincs mögötte tartalom, információ, személyesség.

Kérj visszahívást az űrlapon keresztül, vagy küldj egy email-t és felhívlak egyeztetni egy ingyenes virtuális vagy személyes találkozót, hogy minél hamarabb kiderüljön, megvan-e köztünk a kémia! :)